optimumträning

Lider du av smärtproblematik som du inte kommer tillrätta med? Känns kroppen stel? Har du tappat förmågan till en naturlig kroppshållning? Då har du hittat rätt! OptimumTräning handlar om att hitta grundorsaken till kroniska smärtor, återkommande skador och att förbättra kroppens rörelsemönster!

Postural-/hållningsträning

Trots att  många tränat både rehab, core och mängder av annan ”balanserande” träning är det vanligt med smärta i muskler och leder, återkommande skador och nedsatt prestationsförmåga på grund av att traditionell träning ofta ändå inte åtgärdat det riktiga problemet.

Problemet är att man många gånger tränar ”fel” muskler och inte kommer åt de muskler som är designade för att hålla kroppen smärtfri. Studier på människor i natursamhällen visar att de i princip inte lider av kronisk smärta samtidigt som de har en rörlig och stark kropp. De har bibehållit den naturliga muskulära balans som krävs för smärtfrihet och hög prestationsförmåga.  Med kroppen i balans kan man fördela den belastning kroppen utsätts för i olika situationer optimalt och inga snedbelastningar som leder till smärta uppstår.

Med OptimumTräning balanserar vi kroppen och åtgärdar snedbelastningar genom att aktivera de viktigaste djupt liggande och oftast förbisedda musklerna som är ansvariga för att ta upp större delen av belastningen i olika situationer. Det handlar inte om core- eller de djupa magmusklerna, utan den ännu djupare hållnings- och stabiliseringsmuskulaturen. På detta sätt kommer vi åt den verkliga grundorsaken till problemet. Resultatet blir smärtfrihet, förbättrad rörlighet och styrka samt en ökad prestationsförmåga.

Posturala hållningsmuskler sett framifrån
Posturala hållningsmuskler sett framifrån

Vände mig till BraKropp för att få hjälp med kost och träning. Fick bukt med min onda höft som jag besvärats av i många år. Efter ca. 4 månader med anpassade träningsprogram enligt Optimummetoden är jag nu helt smärtfri!

//Annelie - Optimum kund 2022

För vem passar träningen?

OptimumTräning är till för alla som har någon form av muskulär obalans, smärta eller värk i muskler/leder, problem med återkommande skador, stelhet, inskränkt rörlighet, oförmåga att nå full kapacitet inom sin idrott eller för den som vill jobba förebyggande och stärka upp kroppen från grunden för att behålla en välfungerande kropp livet ut. Träningen passar därmed ung som gammal, vältränad eller otränad!

Optimumträning är effektiv vid bl.a.:

  • Migrän, spänningshuvudvärk, käkledsbesvär
  • Stel och smärtande nacke/axlar samt trötthet och smärta kring skuldra, bröstrygg
  • Golf-/tennisarm, musarm
  • Stel, smärtande ländrygg, återkommande ryggskott och diskbråck
  • Höftsmärta, höftartros, ljumskbesvär
  • SI-ledsproblematik, bäckensmärta, piriformissyndrom, ischias, falsk ischias
  • Graviditetsrelaterad bäckensmärta
  • Löparknä, hopparknä, knäartros, knäsmärta
  • Benhinnebesvär, hälsenebesvär
  • Stela och smärtande fötter, hälsporre, plantarfasciit, hallux valgus

Kostnadsfri screening

Osäker på om OptimumTräning är något för dig? Inte riktigt redo att boka in ett första besök?
Boka in en kostnadsfri 25 minuters screening för att lära dig mer om vilka obalanser du har och hur dessa kan bidra till smärtor i din kropp.

 

Hur går det till?

Vid första besöket går vi igenom din besvärshistorik och pratar igenom vad du vill ha hjälp med. Du bör ha fyllt i och skickat in formuläret innan du kommer.

Vi gör en grundlig funktions-/rörelseanalys för att hitta dina muskulära obalanser. Resultaten av testerna ligger till grund för eventuell behandling och det unika träningsprogram du får med dig.

Ditt träningsprogram består av utvalda övningar som ska utföras i rätt ordning för att hjälpa din kropp tillbaka i balans, där rätt muskel gör rätt jobb. Vi går igenom övningarna på plats.

Du tränar på egen hand hemma med övningarna i 2-3 veckor innan du kommer tillbaka för uppföljning, eventuell behandling och justering av övningar.
Ofta krävs 3-6 månader för att få bestående resultat och en kropp i balans - naturligtvis beroroende på din utgångspunkt samt din egen insats i träningen.

Därefter tränar du vid behov samtidigt som du använder kroppen på rätt sätt i vardagen för att hålla dig besvärsfri på egen hand resten av livet!
 

Efter ett helt liv med löpning, först efter en boll och sedan löpning vid olika distanser upp till maraton så började kroppen bli lite stel och sliten. Efter en grundlig genomgång hos BraKropp av mina styrkor och svagheter så fick jag ett första anpassat Optimumprogram.
Efter en veckas träning (ca 4 träningar) av de olika övningarna, utöver min vanliga träning bestående av 3-4 löppass och lite styrka, så var jag helt plötsligt 10 år yngre i kroppen och löpsteget! Allmänt fräsch och spänstig och den ”vanliga” stelheten i början på löppassen var borta!
Med hjälp av Optimum kunde jag även några månader senare göra en rejäl höjning av träningsmängden utan att bli skadad. Jag är helt säker på att det inte hade fungerat utan Optimumträningen! Optimum fungerar även fint att köra kortversioner av då tiden i vardagliga  livet kan vara tight. Optimum är helt klart för alla, på alla nivåer -  såväl elit som den vanliga motionären!

//Nicklas 47 år - långdistanslöpare och Optimum kund 2020

Olaigatan 34, Örebro   //   070-680 48 39   //   info@brakropp.se

Välkommen till BraKropp i Örebro – Träning, viktminskning, kostråd