mag- & BÅLträning

 Få en stark mage på riktigt - inifrån och ut!
Besväras du av inkontinens eller en mage som putar? Har du drabbats av diastas eller framfall? Är du gravid och vill ha en stark bål? Vi hjälper dig till god funktion i bål och bäckenbotten oavsett om du är gravid, nybliven mamma eller om det var flera år sedan du fick barn!

Personlig Mag- & Bålträning

Kroppen och i synnerhet bålen genomgår stora förändringar under graviditetet och förlossning som lätt sätter sina spår i mammakroppen. Med träning som fokuserar på de inre stabileserande musklerna i bålen kan vi både under och efter graviditeten skapa goda förutsättningar för en välfungerande mammakropp!

Är du MAMMA hjälper vi dig bl.a. att:
  • stärka upp bål- och bäckenbotten
  • kontrollera och läka diastasis recti (magmuskeldelning)
  • förbättra funktionen i bäckenbotten
  • förbättra inkontinens- och framfallsbesvär
  • lindra värk i rygg och bäcken
Raka bukmuskler  utan delning samt med delning (diastas)
Raka bukmuskler utan delning samt med delning (diastas)

Optimal bålaktivering gravid klient i vecka 28

Är du GRAVID hjälper vi dig bl.a. att:
  • fortsätta ha en stark bål när magen växer
  • minimera risken för diastasis recti  (magmuskeldelning)
  • ha mindre ländryggs- och bäckensmärta
  • vara förberedd för förlossningen
  • få en snabbare återhämtning efteråt

Hur går det till när vi ses?

Vi hjälper dig utifrån den individuella nivå du befinner dig på!
  • Vi kontrollerar ev. diastas (bredd, djup och längd) samt bålfunktion
  • Analyserar hållning och andningsmönster - viktiga aspekter för en välfungerande bål och smärtfri kropp
  • Du får lära dig korrekt bålaktivering - där andning, bäckenbotten och djup mage samverkar
  • Vi går igenom effektiva övningar som hjälper dig i din rehab-/prehabträning av mage och bål
  • Du får ett individuellt anpassat träningsprogram som du jobbar med på hemmaplan
  • Vid uppföljande besök ökar vi gradvis svårigheten på övningarna så att du hela tiden utmanas där du är

När passar det att börja?
ALLA har nytta av att lära sig korrekt bålaktivering! Är du gravid är det lättare att få kontakt med musklerna ju mindre magen är, dvs. tidigt i graviditeten, men det går bra att börja närsomhelst.
Som mamma är det bra att komma igång så snart man är redo efter förlossning för att minimera risken att lära in ett felaktigt mönster och kompensera med andra muskler. Men även om det var länge sedan du fick barn har du nytta av teknikerna - det är ALDRIG för sent att börja träna!
 

KOM IGÅNG

Skapa en stark bål redan idag!

Kontakta oss så hjälper vi dig vidare!

Har inte riktigt haft full koll på hur jag ska träna mage efter att jag fått barn. Magen har putat och jag har upplevt viss urinläckage vid träning. Känns fantastiskt bra att ha fått redskapen för att träna vidare till en mer funktionell bål! Tack!

Vill du lära dig mer om anatomin?

Vad är vår inre bål?
De flesta har koll på anatomin av våra ytliga bålmuskler, de raka (rectus abdominis) och sneda (obliquus abdominis), vars främsta funktion är att skapa rörelse i kroppen. De bidrar till att vi kan böja oss framåt och vrida kroppen.
Den inre bålen som ska skapa stabilitet och reglera buktryck har de flesta mindre kunskap om. Man kan tänka sig den inre bålen som en cylinder som sveper runt vår ryggrad. Toppen på cylindern är diafragman - vår främsta andningsmuskel, botten utgörs av bäckenbotten. Den främre delen och sidorna utgörs av transversus abdominis - den djupaste delen av magmusklerna och djupa ryggmuskler,  multifiderna täcker in den bakre delen. När det fungerar optimalt ska dessa muskler samverka och utgöra kroppens stabila kärna.
Inre bålmuskulatur
Inre bålmuskulatur
Diastasis Recti
Diastasis Recti

Bålen under graviditet
Samtliga lager av magmuskler tänjs ut under graviditeten. De raka bukmusklerna delar på sig och bindvävsstråket (linea alba) som håller ihop musklerna sträcks ut för att ge plats åt det växande barnet i magen.
Detta kallas för diastasis recti och är ett helt naturligt tillstånd under graviditeten. Men det kan uppstå problem om man under graviditeten inte aktiverar bålen på ett bra sätt och därmed inte reglerar buktrycket bra.
Om bindväven blir översträckt och tunnas ut under graviditeten kan den ha svårare att komma tillbaka till sin naturliga spänst och håller inte heller längre ihop de två sidorna av raka bukmusklen när barnet väl är fött. Detta kan leda till ryggont, bäckenbottendysfunktion m.m. framförallt om man som nybliven mamma inte lär sig hur man återaktiverar och stärker upp bålmusklerna igen.
 

Bålen efter graviditet och förlossning
Bäckenbotten består av flera muskelplattor som fäster mot blygdbenet, svanskotan och sittbensknölarna och utsätts för stora påfrestningar både under graviditeten och framförallt under förlossningen. Under graviditeten bär bäckenbotten upp både inre organ och det växande barnet i magen och under förlossning tänjs vävnaderna ut för att möjliggöra för barnet att komma ut. Bäckenbotten samverkar med övriga muskler i den inre bålen och en nedsatt funktion i den ena muskeln kan ofta påverka även den andra. Så för att kroppen ska kunna arbeta optimalt behöver man återfå god funktion i alla muskler i bålen.
Den inre bålen reglerar buktrycket som uppstår när vi gör någon typ av ansträngning och ska fungera per automatik. När vi håller andan, lyfter något tungt, hostar, nyser eller skrattar så ökar buktrycket. Har vi inte full funktion så kan trycket öka ner mot bäckenbotten och vi får ökad risk att drabbas av inkontinens- och framfallsproblematik. Magmuskler som är delade och inte har full funktion och utsätts för ett högt buktryck visar sig som en utbuktning - ”pyramid” – mitt på magen.

Spontan bålaktivering av en mamma 8 veckor efter förlossning. Magen putar och hon får ett ökat tryck mot bäckenbotten.

Efter första besöket: Optimal bålaktivering av en mamma 8 veckor efter förlossning. Lugn och lätt aktivering av inre bål.

KOM IGÅNG

Skapa en stark bål redan idag!

Kontakta oss så hjälper vi dig vidare!

Olaigatan 34, Örebro   //   070-680 48 39   //   info@brakropp.se

Välkommen till BraKropp i Örebro – Träning, viktminskning, kostråd